Abilitarea socio-economică a femeilor

Abilitarea socio-economică a femeilor

Programul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” cuprinde un model de incluziune socio-economică implementat în premieră pe țară și contribuie la formarea unei comunități de femei care se sprijină reciproc și se dezvoltă împreună, cu ajutor și ghidare din partea specialiștilor.

După studierea statisticilor, a studiilor de caz și a legislației existente în acest sens, a fost evidentă necesitatea implementării unui proiect de abilitare, prin intermediul căruia femeile să primească o nouă șansă de la viață, un ajutor pentru a-și redobândi încrederea în sine și a redeveni independente financiar.  

Drept urmare, proiectul a fost creat cu scopul de a aduce soluții practice pentru supraviețuitoarele violenței domestice și de gen și a contribui la combaterea acestui fenomen în 12 comunități-țintă din raioanele Ungheni și Cahul: municipiul Ungheni, Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea din raionul Ungheni și municipiul Cahul, Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zîrnești din raionul Cahul. 

Soluțiile includ acțiuni (în cadrul Incubatorului de afaceri) special concepute pentru abilitarea socio-economică, dar și grupul de suport format în cadrul Cluburilor pentru Femei.

- Cluburile pentru Femei

Măsuri și acțiuni 

Măsurile pe care le întreprindem în cadrul proiectului „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă” au drept obiectiv incluziunea socio-economică a supraviețuitoarelor violenței domestice.  

Membrele acestei comunități au parte de numeroase beneficii și participă la activități care le ajută să obțină curaj și încredere în forțele proprii. Activitățile din cadrul Incubatorului de Afaceri al proiectului sunt atât individuale, cât și de grup, oferind dezvoltare personală, profesională și socială.

  • Experții în domeniu vor sprijini femeile pe parcursul dezvoltării lor personale, pentru ca acestea să-și îmbunătățească competențele și să redevină motivate. 
  • Consilierii vor acorda suportul necesar participantelor, pentru a-și recăpăta încrederea în sine, a face față comportamentelor toxice, depresiei, anxietății, abuzului fizic sau emoțional, printr-o consiliere psihologică adecvată.
  • Prin intermediul ghidării în carieră, femeile își vor putea identifica vocația, interesele și aptitudinile. După participarea la cursurile și stagiile profesionale oferite în cadrul programului, vor putea evalua opțiunile de carieră, construind un plan de acțiune viabil.
  • Sprijinul la angajare include determinarea pașilor necesari pentru construirea unei cariere de succes, scrierea corectă a CV-ului și a scrisorii de intenție, dar și modalitățile de atingere a obiectivelor.
  • Sprijinul la inițierea afacerii include un curs de antreprenoriat despre planificarea și gestionarea corectă a unei afacerii, în cadrul căruia femeile vor beneficia de sprijinul mentorilor și de acces la sursele de finanțare.
  • Consilierea juridică va contribui la identificarea celor mai eficiente moduri de asistență juridică disponibile pentru supraviețuitoarele abuzurilor.
  • Clubul pentru Femei (link la subrubrica Cluburi) – aici are loc socializarea, femeile participă la evenimente sau ședințe de grup și dezvoltă o comunitate puternică împreună.

 

Întrebări și răspunsuri

Cine se poate înscrie în programul „Abilitarea femeilor pentru Muncă Decentă și Viață Decentă”?

Supraviețuitoarele violenței domestice și de gen care își doresc să fie independente financiar, să revină în câmpul muncii, să dezvolte activități generatoare de venituri sau chiar să-și deschidă propria afacere. Programul este dedicat femeilor din municipiul Ungheni, Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea din raionul Ungheni și municipiul Cahul, Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zîrnești din raionul Cahul.

Înscrierea este gratuită sau contra cost?

Atât înscrierea în program, cât și cea în Cluburile pentru Femei sunt gratuite. Este nevoie doar să telefonați la numărul de telefon 060484948, indicând datele dumneavoastră de contact, iar echipa noastră vă va oferi mai multe informații pentru a stabili împreuna pașii următori.

Care sunt beneficiile programului?

Mentorii și consilierii specializați vă vor ajuta în abilitarea socio-economică, prin dezvoltare personală și profesională, consiliere, cursuri și stagii profesionale, suport la angajare sau la înființarea unei afaceri. De asemenea, veți cunoaște o comunitate mare de femei puternice, care au avut parte de provocări similare și care reușesc să găsească cele mai bune soluții împreună. 

Ce aduce nou proiectul în Republica Moldova? 

Proiectul aduce un model nou de incluziune socio-economică a femeilor, care înglobează o rețea de furnizori de servicii, o strategie de informare, o metodologie pentru furnizarea de servicii, dar și o platformă specializată – Cluburile locale pentru Femei, care le oferă supraviețuitoarelor violenței în familie oportunitatea de a se redescoperi, a se dezvolta și a deveni independente financiar, având genericul: „Îndrăznește să-ți trăiești visele, astăzi, aici și acum!”

Care sunt localitățile țintă?

Localitățile vizate sunt: municipiul Ungheni, Pîrlița, Manoilești, Măcărești, Rădenii Vechi și Zagarancea din raionul Ungheni și  municipiul Cahul, Andrușul de Jos, Larga Nouă, Slobozia Mare, Văleni și Zîrnești din raionul Cahul.

Cum puteți găsi Cluburile pentru Femei?

Ungheni: str. str.Decebal, nr. 12, tel: 060494849, e-mail: faclia.ungheni@gmail.com

Cahul: str. Ștefan cel Mare, nr 15 , tel: 060494849, e-mail: faclia.ungheni@gmail.com

 

 

Share: