Eveniment de celebrare a inițiativelor în cadrul programului „Ungheni Capitala Tineretului 2023”

24 octombrie 2023

Eveniment de celebrare a inițiativelor în cadrul programului „Ungheni Capitala Tineretului 2023”

Astăzi am organizat evenimentul de celebrare a inițiativelor în cadrul Programul de granturi mici: „Inovații sociale și inovatori sociali”, parte a proiectului „Alege să fii Tânăr Ambasador în Ungheni”, implementat de Asociaţia Obştească „Făclia", în parteneriat cu Primăria municipiului Ungheni în cadrul Programului „Ungheni Capitala Tineretului din Republica Moldova 2023”, finanțat de Agenția Națională pentru Tineret, Program Național al Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

5 inițiative civice co-create de 30 tineri, membri ai grupurilor de inițiativă din municipiul Ungheni, au fost prezentate publicului larg. Aceste proiecte, care contribuie la incluziune și tind să producă schimbarea prin inovație și creativitate, vor fi implementate în perioada octombrie - noiembrie 2023. 

Cei 30 tineri din Ungheni sunt gata să implementeze 5 proiecte cu impact pentru semeni și comunitate, fiind instruiți, consultați și mentorați de Asociația Obștească „FĂCLIA” și având parte de suportul Agenției Naționale pentru Tineret și al Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Prin urmare, peste 200 de tineri vor fi mai informați și mai motivați să participe în viața comunitară, să-și cunoască drepturile și să ceară ca acestea să fie respectate. Tinerii din Ungheni vor beneficia de activități interesante și utile, care sunt axate pe evoluție, cunoaștere și respectarea drepturilor, cultură, artă și incluziune.

Partenerii locali și naționali care sprijină dezvoltarea tinerilor, prezenți la eveniment au adresat mesaje de încurajare.

Ion Donea, director Agenția Națională pentru Tineret, a menționat despre importanța participării tinerilor în exerciții de învățare a procesului de elaborare și implementare a proiectelor care pot aduce rezultate. În acest context, prin gama diversă de programe pe care le dezvoltă și implementează, Agenția Națională pentru Tineret susține consolidarea sectorului de tineret și contribuie la crearea oportunităților pentru valorificarea potențialului tinerilor.

 

Tinerii au fost încurajați și de Tudor Gavriliuc, primar interimar al municipiului Ungheni, care a menționat „Tinerii creativi, curioși și curajoși trebuie apreciați la justa valoare, pentru că avem ce învăţa de la ei. Garanția succesului este să lucrăm împreună, să colaborăm şi să facem schimb de idei, să ne inspirăm şi să ne ajutăm reciproc!”

Grupurile de inițiativă au primit certificatele de grant și au creat un spațiu potrivit pentru discuții, cântec și voie bună. În această atmosferă prietenoasă am avut parte de un dialog constructiv cu tinerii ingenioși, activi şi inteligenți, fiecare grup de inițiativă având oportunitatea să împărtășească scopul proiectului și cele mai semnificative schimbări pe care intenționează să le producă. Pe această cale mulțumim tuturor tinerilor care au participat la acest Apel de proiecte, dar ale căror inițiative nu au fost selectate pentru finanțare. Fiecare experiență este valoroasă, iar acest antrenament va fi util pentru alte apeluri. 

Menționăm că în cadrul proiectului „Alege să fii Tânăr Ambasador în Ungheni” parte a Programului „Ungheni Capitala Tineretului din Republica Moldova 2023”, Asociația Obștească „FĂCLIA” a sprijinit și asistat 10 inițiative inovative generate de tineri, care contribuie la sporirea niveluri de implicare a tinerilor în soluționarea provocărilor actuale din comunitate.


 

Share: